H.Kostajnica: Bišćan ponovo uvodi studentske stipendije

Nakon što je, uštedom na vlastitoj plaći, namaknuo novac za nabavu školskog pribora osnovnoškolcima, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan objavio je i kako je Grad smanjivanjem vlastitih troškova, uspio osigurati i financijska sredstva za studentske stipendije.

Točni iznosi stipendija odredit će se ovisno o broju prijava, a gradonačelnik preko svog Facebooka obećava da 'neće biti premali'. Jedini uvjet za dobivanje stipendije je status redovnog studenta.

Ponovno uvođenje stipendija nakon dugog niza godina u Hrvatskoj Kostajnici još je jedan u nizu pozitivnih rezultata najmlađeg gradonačelnika u Hrvatskoj. Dalibor Bišćan, podsjetimo, spada među nekolicinu gradonačelnika koji su preuzevši grad naslijedili i katastrofalnu financijsku situaciju, dug od preko sedam milijuna kuna, blokade, nepostojanje bilo kakvih suvislih projekata... Situacija je bila takva da je prvi Bišćanov potez bio drastično rezanje vlastite plaće – stavio se na volontersku naknadu od 3.500 kuna mjesečno, što je čak 60 posto niže od iznosa kojeg je primao njegov prethodnik. Uz to, i on i njegov zamjenik koji je volonter bez naknade, odrekli su se putnih naloga i dnevnica na službenim putovanjima. Uštedom od 120.000 kuna bruto na godišnjoj razini Bišćan je, kao što je i planirao, roditeljima pomogao u nabavci školskog pribora, odnosno radnih bilježnica i mapa za osnovnoškolce. Isto tako, unatoč lošoj situaciji, jedan od prvih Bišćanovih poteza bilo je udvostručenje naknada za bebe.

Racionalnim poslovanjem i rezanjem svih nepotrebnih troškova, u samo godinu dana Bišćan i njegova gradska uprava uspjeli su gradske financije dovesti u plus, a konačno se stvaraju uvjeti i za investicije u komunalnu infrastrukturu i projekte. Što se, pak, projekata tiče, s obzirom da je Grad bio potpuno blokiran, i da nije bilo novca ni financiranje stručnjaka za EU fondove, Bišćan i njegov zamjenik su sami pratili sve natječaje, a projekte su pripremali uz pomoć prijatelja koji su stručni u tom području. I, uspjeli su prijaviti preko 12 milijuna kuna vrijedne projekte obnove gradskog trga i gradnje reciklažnog dvorišta. (gradonačelnik.hr)