Gradsko vijeće Samobora: 50 posto manji porez na tvrtke

Samoborski gradski vijećnici okupili su se 2. kolovoza na redovnoj sjednici i u svega 20-ak minuta riješili svih sedam točaka dnevnog reda. 
Na početku vijećnici su podržali Odluku o oslobađanju od plaćanja poreza na tvrtku ili naziv za 2016. godinu, a u kojoj se zbog, kako je navedeno, utjecaja dugotrajne gospodarske krize i s ciljem olakšanja njihova poslovanja, obveznici poreza na tvrtku ili naziv oslobađaju plaćanja poreza u ovoj godini za 50% porezne obveze. Trenutno u Samoboru posluje 1.706 poreznih obveznika, a i ovim potezom Grad će uprihoditi planirana sredstva u proračunu u iznosu 700.000 kuna.
Slijedile su školske teme, a prva se odnosila na nabavu udžbenika, koji bi za samoborske osnovnoškolce naredne školske godine tako bili besplatni. Nakon što je gradska uprava provela otvoreni postupak javne nabave s procijenjenom vrijednošću od gotovo 3 milijuna kuna, stigle su dvije valjane ponude. Pregledom i ocjenom kao povoljnija je izabrana ona Narodnih novina d.d. u iznosu 2.429.115 kuna s PDV-om.
Na kraju kraće rasprave gradonačelnik Krešo Beljak istaknuo je kako pri usvajanju proračuna nisu mogli znati da će financijski pokazatelji biti tako dobri i da će Grad imati oko 20 milijuna kuna na računu. Stoga su ušli u ovaj projekt, a pozvao je da oko toga ne bude politizacije i neka to bude zajednička inicijativa svih vijećnika i stranaka.
Što se tiče postupka javne nabave za usluge prijevoza učenika osnovnih škola na području grada Samobora, jedinu zajedničku ponudu dostavili su Samoborček i Autoturist te će se s njima sklopiti jednogodišnji ugovor u vrijednosti 3.612.125 kuna s PDV-om.
Potom su gradski vijećnici prihvatili prijedlog da se među sportske objekte od posebnog interesa za Grad Samobor uvrsti novoizgrađena sportska dvorana OŠ Samobor, budući da će se u njoj održavati programi javnih potreba u sportu, redovito provoditi sportske aktivnosti i njome  koristi velik broj korisnika. Samim time, ovom dvodjelnom dvoranom će upravljati Ustanova za upravljanje sportskim objektima Sportski objekti Samobor, temeljem sporazuma s OŠ Samobor. Vijeće je odobrilo i da se kao najpovoljnija na javnom natječaju prihvati ponuda Davor inženjeringa d.o.o. za rekonstrukciju Dalmatinske ulice i to u iznosu 1.329.576 kuna s PDV-om. (Grad Samobor)