Pula: Spomenik M. Parlovu na Giardinima ili podno Arene?

Inicijativu Hrvatskog boksačkog saveza za postavljanjem spomenika Mati Parlovu na reprezentativnoj lokaciji u Puli, Grad Pula je od samog početka odmah prihvatio. Predlagatelji inicijative, odnosno obitelj Parlov i Hrvatski boksački savez predložili su tri lokacije, među kojima i Zlatna vrata u samom središtu Pule te prostor ispred antičke Arene za što Konzervatorski odjel Ministarstva kulture RH, nažalost nije izdao suglasnost. Za postavu spomenika odlučuje državna razina, odnosno Ministarstvo kulture RH pod čijom je ingerencijom Konzervatorski odjel te Grad Pula u pogledu postave spomenika unutar zaštićene gradske jezgre, nažalost nema utjecaja.

Obzirom na prostornu i povijesnu vrijednost predloženih lokacija, Grad Pula je pored navedenih, predložio i dvije dodatne lokacije primjerene za postavljanje spomenika: Trg kralja Tomislava u neposrednoj blizini Doma sportova Mate Parlov koji se upravo uređuje i koji će predstavljati novi urbani prostor Pule te na frekventnoj lokaciji u uređenom parku Nimfej podno Arene.

„Kao najbolji hrvatski sportaš 20. stoljeća koji je svojim sportskim uspjesima proslavio Pulu diljem svijeta, Mate Parlov apsolutno zaslužuje i više od jednog spomenika širem Istre i Hrvatske stoga poštujem želju obitelji Parlov da se još jedan spomenik podigne u Fažani. Neovisno o tome, realizacija projekta postavljanja spomenika istaknutom sportašu i dalje je obveza Grada Pule za čiju smo namjenu u ovogodišnjem proračunu osigurali značajna financijska sredstva potrebna sredstva za cjelokupno uređenje parka Nimfej“, kazao je gradonačelnik Boris Miletić.

Budući se Konzervatorski odjel Ministarstva kulture RH negativno očitovao na tražene lokacije obzirom na predloženo umjetničko rješenje, prvenstveno zbog gabarita spomenika od 3 metra, Grad Pula u izradi je novog rješenja koji će uvelike  pomoći da se lakše odredi sama lokacija spomenika koja će u konačnici u potpunosti zadovoljiti kako obitelj Parlov, tako i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture RH i širu javnost.

„Pula je među ostalim poznata po svojim očuvanim spomenicima, a na lokacijama poput Valerijinog parka podno Arene već se nalazi spomenik mornaru ili u neposrednoj blizini Zlatnih vrata gdje je postavljen spomenik Jamesu Joyceu. Zbog toga sam uvjeren sam da je moguće ishodovati suglasnost Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH, naravno poštujući umjetničko rješenje i zadane gabarite. Osobnog sam stava da je najprimjerenije mjesto za postavu spomenika područje Giardina nasuprot legendarnog kafića Mate Parlova kojeg je Grad Pula ustupio obitelji na korištenje,“ istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić. (Grad Pula)