Grad Lepoglava na 5. Svjetskom forumu za demokraciju u Strasbourgu

Kao alumni ovogodišnje Akademije za politički razvoj, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač sudjelovao je na petom izdanju Svjetskog foruma za demokraciju koji se od 7. do 9. studenog održavao u Strasbourgu. Forum, kao jedinstvena platforma za debatu donosioca odluka i aktivista o ključnim promjenama i rješenjima problema s kojima se suočavaju demokratska društva diljem svijeta održan je u organizaciji Vijeća Europe, Europskog parlamenta i Grada Strasbourga.

Kroz predstavljanje raznih inovacija, primjera dobre prakse i debate, Forum nastoji potaknuti evoluciju demokracije odnosno jače uključivanje i odgovornost građana, a ovogodišnji naglasak Foruma bio je na obrazovanju i mogućnostima koje ono ima u premošćivanju socijalnih podjela i stvaranju raznolike demokracije, obzirom da je obrazovanje ključno u svim demokratskim društvima.

Forum na kojem su sudjelovali mnogi ugledni gosti iz cijelog svijeta otvorila je premijerka Kraljevine Norveške Erna Solberg kojoj su se pridružili Najat Vallaud-Belkacem, francuska ministrica obrazovanja i generalni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland spomenuvši pritom kako je izrazito bitno potaknuti svijest o unapređenju postojećih sustava obrazovanja obzirom na važnost poveznice između obrazovanja i demokracije.

Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač na Forumu je sudjelovao kao jedan od ovogodišnjih alumnija Akademije za politički razvoj koju pomaže upravo Vijeće Europe, a koja provodi programe obrazovanja i povezivanja mladih lidera i profesionalaca iz različitih sektora – politike, poslovnog sektora, javne uprave, civilnog društva, medija i znanosti. Godišnji program Akademije od početka se provodi u partnerstvu sa Vijećem Europe i uklopljen je u njihov projekt obrazovanja političkih, ekonomskih i društvenih lidera u tranzicijskim državama. Akademija za politički razvoj dio je mreže škola “Schools of Political Studies” Vijeća Europe koja danas broji 21 članicu.

- Izuzetna je čast biti predstavnik naše Lepoglave jednom ovakvom događanju na svjetskoj razini. Puno toga dobroga se može čuti, naučiti od pametnijih kao i iskoristiti sve te nove momente, ideje i kontakte za razvoj našeg grada. Iako sam jedini dužnosnik takve vrste s lokalne razine, gledam to na potvrdu svega dobroga što je Lepoglava stvarala protekle tri godine, a zbog čega sam i izabran kao jedan od alumnija ovogodišnje Akademije za politički razvoj da budem dio tima iz Hrvatske na Forumu – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač i dodao kako je akademski program Akademije za politički razvoj u Hrvatskoj danas prepoznat kao jedinstvena platforma za dijalog, raspravu i suradnju mladih ljudi različitih političkih provenijencija, ideoloških stajališta i sektorskih pripadnosti.

Njegovim provođenjem Akademija nastoji doprinijeti razvoju društvenog povjerenja, uzajamnosti, tolerancije i suradnje među današnjim i budućim donosiocima političkih odluka i dionicima različitih javnih politika, te tako graditi temelje stabilne i učinkovite demokratske vlasti u Hrvatskoj.

Alumniji Akademije pokretači su mnogobrojnih uspješnih projekata kojima doprinose pozitivnim promjenama u društvu, a budući da realizacija projekata često podrazumijeva suradnju alumnija iz različitih generacija, na ovaj način Akademija doprinosi promicanju važnosti međusektorske suradnje te povezivanju pojedinaca iz različitih područja i njihovom zajedničkom djelovanju za opće dobro.

Uz sudjelovanje na Forumu, zamjenik gradonačelnika Kovač sudjelovao je i na sastanku s hrvatskom sutkinjom na Europskom sudu za ljudska prava Ksenijom Turković kao i Miroslavom Papom, stalnim predstavnikom, veleposlanikom Republike Hrvatske pri Vijeću Europe. Uz hrvatske diplomate u Strasbourgu, alumniji su se na marginama Foruma na bilateralnom sastanku susreli i s kolegama srpske Akademije za politički razvoj. (Grad Lepoglava)