Grad Bjelovar snižava prirez za tri posto i odriče se 2,5 milijuna kuna prihoda

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak najavio je na današnjoj konferenciji za novinare snižavanje prireza u Bjelovaru za 3 posto. Dosadašnja stopa od 12 posto, koja je u Bjelovaru uvedena 2001. godine, snižava se na 9 posto, čime se Grad odriče 2,5 milijuna kuna proračunskih prihoda. 

Gradonačelnik Hrebak istaknuo je kako koalicijski sporazum između HSLS-a, HDZ-a, HSS-a i ABB-a nije uključivao i snižavanje prireza, no s obzirom na pozitivnu financijsku situaciju u Gradu i da je većina obećanja u sporazumu već ispunjeno, ide se i korak dalje. 'Niži prirez značit će oko 2,5 milijuna kuna manje u gradskoj blagajni, a cilj ga je postupno snižavati i dalje tijekom godina. Prirez ćemo skidati postepeno jer moramo vidjeti kako će se puniti proračun, koji se za sada jako dobro puni. Godinu smo završili u plusu od koji 100 ili 200 tisuća kuna, još ćemo vidjeti, no u plusu je što je bitno. Nije cilj imati na računu 2 ili 3 milijuna kuna jer to bi značilo da loše vodimo Grad i da nismo potrošili predviđen novac. Upravo radi dobre situacije smo se odlučili na ovaj potez snižavanja prireza za 3 % kako bi dodatno dali zamah gospodarstvu da krene naprijed. Građani to neće osjetiti, ali gospodarstvo hoće. Dugoročno će to značiti još bolju gospodarsku aktivnost. Sve što radimo, radimo samo s jednim ciljem- da bi Grad Bjelovar bio daleko prepoznatljiv među drugim gradovima, da radimo drugačije i to na dobrobit građana bez afera i demagogije kojoj ovdje nema mjesta', kazao je Hrebak.

Predsjednik gradskoga vijeća Ante Topalović dodao je da je prirez od 12 % uveden 2001. godine i od tada se nije mijenjao.

Na konferenciji je objavljena i mjera o kojoj smo već pisali – snižavanje cijena vrtića na maksimalnih 500 kuna. Smještaj djeteta jeftiniji je za 100 kuna u odnosu na prošlu godinu, a razliku u potpunosti pokriva Grad Bjelovar. Ugovore vezane uz to gradonačelnik je potpisao s privatnim vrtićima, dok gradski vrtić sniženje cijena provodi na temelju Odluke Gradskoga vijeća koja je donesena još u prosincu. Gradonačelnik je napomeno kako je predškolski odgoj jedan od najvažnijih segmenata kojim Grad želi baviti te ulaganje u našu budućnost. Predsjednik Gradskoga vijeća Ante Topalović tom je prilikom rekao da će niže cijene puno značiti za roditelje koji će tako na godišnjoj razini uštedjeti oko 3000 kuna. Na konferenciji za novinare istaknuto je i kako se uz uštedu roditeljima očekuje i veći standard u vrtićima te povećanje plaća odgojiteljicama u privatnim vrtićima. Drugo je to snižavanje cijena u samo godini dana jer je, podsjetimo, 1. siječnja 2018. sa 750 kuna cijena vrtića snižena na 600 kuna. (gradonačelnik.hr/M.P.D.)