U Novskoj ovaj vikend svjetsko natjecanje u izradi videoigara

Global Game Jam – najveće natjecanje u izradi videoigara koje se odvija na svjetskoj razini – ovoga vikenda održat će se i u Hrvatskoj, i to u Novskoj. Prošle godine Global Game Jam je proslavio svoju desetu godinu postojanja, a ovogodišnje jedanaesto izdanje održava se u preko stotinu različitih država, uključujući i Hrvatsku. Samo natjecanje zamišljeno je tako da u isto vrijeme na cijelom svijetu developeri u roku od 48 sati stvaraju videoigre na zadanu temu te ih objave na službenoj stranici Global Game Jama.

Novska je tako ove godine postala dijelom globalnog gaming eventa, u kojemu će sudjelovati preko 750 različitih gradova iz čitavoga svijeta, uključujući London, Pariz, Sydney, San Francisco, Moskvu, Osaku, Rio de Janeiro, Barcelonu, Šangaj i mnoge druge.  U Novskoj je prijavljeno 67 timova koji će biti u konkurenciji timova u svijetu, a natjecanje će se održati u Športskoj dvorani Srednje škole Novska koja ima kapacitet za 100 developera. Za prvih 40 prijavljenih sudionika natjecanja osigurana su računala, a ostali će ih morati osigurati u vlastitom aranžmanu.

Glavne nagrade osigurao je „Global Game Jam“, organizator iz Californije, koji će najbolje timove iz svijeta proglasiti nakon pregledanje svih urađenih video igara, a na razini Hrvatske zasebne nagrade će dobiti četiri najbolja tima, a taj nagradni fond osigurao je Poduzetnički inkubator PISMO iz Novske. Za prvo mjesto predviđena je, tako, nagrada od 4.000 kuna, drugo mjesto 3.000, treće 2.000 i četvrto 1.000 kuna. 

Kako je rečeno na sastanku  Organizacijskog odbora za Novsku, tema natjecanja iz središnjice GGJ, San Luis, California, znati će se u petak, 25. siječnja, kada će biti istovremeno objavljena za sve prijavljene ekipe u cijelom svijetu. Za osmisliti i završiti izradu video igre timovi imaju rok od 48 sati.

Sudjelovanjem na ovom Svjetskom događaju koji  za cilj ima, podići svijest o industriji video igara kao ozbiljnom poslu, Poduzetnički inkubator PISMO, Sisačko-moslavačke županije u Novskoj,  kroz projekt „Sisačko-moslavačka županija središe gaming industrije“, prvi se put uključuje.

Velik i zahtijevan posao za Organizacijski odbor u Novskoj je pri  kraju. Za ekipe treba pripremiti cijelu infrastrukturu u  Školskoj sportskoj dvorani, postaviti računala,  u sve su uključeni volonteri iz Centra za mlade Novska, uključio se veći broj sponzora, a Grad Novska osigurao je nagrade za najbolje ekipe u Novskoj.

Što se očekuje od sudionika rekao je direktor Županijske razvojne agencije Si-Mo-Ra, Mario Čelan, „velike nade su u kreativnim pojedincima u timu, od njih se očekuje raznovrstan spektar izrade video igara, a natjecanje im je poticaj za uključivanje u industriju videoigara“.

- Računalne igre predstavljaju važan industrijski segment, a s obzirom na stalan porast i napredniju tehnologiju koja predstavlja temelj napretka gaminga, otvorene su nove mogućnosti, kako u području obrazovanja tako i u području stručnog djelovanja, ističe Čelan. Podsjeća kako je  Sisačko-moslavačka županija središe gaming industrije, a da se u Novskoj za potrebe gaminga i Poduzetničkog inkubatora,  uređuju dva objekta.

- Kroz projekt PISMO provodimo edukacije, za djecu u dječjim vrtićima, učenike u osnovnim i srednjim školama, a u petak prije početak svjetskog „Global Game Jam“ natjecanja, predstavljamo novi školski program obrazovanja za zanimanje „tehničara za razvoj video igara u Srednjim školama“. Moramo  iskoristiti veliki potencijal mladih stručnjaka, naglašava Mario Čelan.

Natjecanje zahtijeva koncentraciju svakog člana ekipe, projekt treba završiti u zadanom roku pa se od promatrača očekuje diskretna i tiha pozornost tijekom natjecanja.

Organizatori  pozivaju zainteresirane da dođu u nedjelju u što većem broju kada će ekipe prezentirati svoje video igrice i biti proglašeni najbolji timovi. (reboot.hr/Grad Novska/gradonačelnik.hr, M.P.D.)