Future Tense: Gradovi moraju razmišljati kao brandovi i velike kompanije

U Zagrebačko Laubi u utorak je održana prva Future Tense konferencija usmjerena na budućnost poslovanja, a koja je okupila četiri svjetska futurologa – Morgaine Gaye, Gerda Leonharda, Arica Dromija i Davida Bircha, koji su govorili o razvoju i utjecaju tehnologije na čovječanstvo, pametnim gradovima, mirko i makro prehrambenim trednovima, te budućnosti plaćanja.

O budućnosti pametnih gradova govorio je Aric Dromi, upozorivši da gradovi moraju razmišljati kao brandovi i velike kompanije.

'U SAD-u rast bilježe kompanije čije je primarno poslovanje zasnovano na računalnom kodu. Isto vrijedi i za gradove jer je rezultat očit', kazao je Dromi, te dodao da će do 2050. godine većina svjetskog stanovništva živjeti u gradovima.

Glavna teza Dromijevih predviđanja na temu pametnih gradova jest da će gradovi budućnosti biti više digitalni nego fizički, te da će se njihov potencijal u budućnosti razvijati u Africi i Južnoj Americi. Ne budu li, pak, pravovremeno reagirali na neizbježne promjene, glavni gradovi Europe i razvijenog svijeta za deset godina će završiti kao gradovi trećeg svijeta, tvrdi Dromi.

S obzirom na porast broja stanovnika u gradovima, u kojima već danas živi 50 posto svjetske populacija, a ta brojka će se u idućih nekoliko godina povećati na 75 posto, Dromi kao nužnost ističe nove modele po kojima će gradovi funkcionirati, a kao prvi korak navodi samoupravne, robotske automobile koji će eliminirati potrebu za vlasništvom u gradovima. Dugoročno, tvrdi, nestat će potreba za vlastitim automobilom, a podsjeća i da Uber, Google i Airbus već gledaju na prostor iznad cesta i drugu vrstu vozila, od letećih automobila do autonomnih dronova i taksija. Osim toga, uspon mješovite ili virtualne stvarnosti u budućnosti će ukloniti naše potrebe da fizički idemo s jednog mjesta na drugo, što znači da nećemo stvarno morati živjeti u gradu kad se možemo priključiti i pojaviti u nekoj drugoj stvarnosti.

Dromi je naime glavni futurolog jednog od najpoznatijih i najcjenjenih svjetskih proizvođača vozila i vodećeg programera premium, autonomnih i električnih vozila, a član je i savjetoodavnog odbora inovativnog centra zasnovanog u Silicijskoj dolini za NTT Grupu, jednu od najvećih svjetskih ICT kompanija, kao i AIIA-e, Mreže umjetne inteligencije i inteligentne automatizacije koja savjetuje poslovne rukovodioce u svijetu.

Dromi je, inače, glavni futurolog jednog od najpoznatijih i najcjenjenih svjetskih proizvođača vozila i vodećeg programera premium, autonomnih i električnih vozila, a član je i savjetoodavnog odbora inovativnog centra zasnovanog u Silicijskoj dolini za NTT Grupu, jednu od najvećih svjetskih ICT kompanija, kao i AIIA-e, Mreže umjetne inteligencije i inteligentne automatizacije koja savjetuje poslovne rukovodioce u svijetu.

Zanimljivo je bilo predavanje Gerda Leonharda koji kaže kako će se čovječanstvo u nadolazećih 20 godina promijeniti više nego što se promijenilo u proteklih 300 godina.

'Nemojte se natjecati s mašinama u području obrade podataka jer će računala postati inteligentnija od ljudi, no razvijajte ljudske osobine i kvalitete, radnje i talente koji ne mogui biti digitalizirani i automatizirani, jer je to nada za budućnost', izjavio je Leonhard uz napomenu: 'ne učite djecu rutinskim poslovima koji uključuju ponavljanje, jer im tako jamčite nezaposlenost'. (gradonačelnik.hr)