Dubrovnik: Zamjenik gradonačelnika na konferenciji 'Pametni gradovi-gradovi budućnosti'

Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž sudjelovao je na konferenciji "Pametni gradovi – gradovi budućnosti" koja se održala danas u Zagrebu.
 


Na održanoj konferenciji, koja ima za cilj promociju izvrsnosti i inovativnosti 'smart city' inicijativa implementiranih u hrvatskim gradovima, ali i podizanju opće svijesti javnosti oko važnosti razvoja takvih projekata, zamjenik gradonačelnika Željko Raguž predstavio je neke od najboljih primjera projekta Smart City Dubrovnik. Riječ je o aplikacijama Dubrovnik Card i Dubrovačko oko te inovacijama "Pametne prskalice" i "Solarne klupe" kojima se uveliko potiče korištenje obnovljivih izvora energije, ali i financijska ušteda.

Raguž je istaknuo kako je projekt “Smart City Dubrovnik” dugoročni projekt Grada Dubrovnika i Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e koji je započeo usvajanjem “Strategije razvoja pametnog grada Dubrovnika” od strane Gradskog vijeća u kolovozu ove godine.

Koncept pametnih gradova (eng. Smart city) jest skup multidisciplinarnih mjera, ideja i politika usmjerenih na poticanje razvoja ljudskih i tehnoloških resursa urbanih područja, te njihove strukturirane interakcije u svrhu omogućavanja održivog gospodarskog razvoja i više kvalitete života njegovih stanovnika. Iako se često veže uz razne varijante ICT tehnologija, koncept pametnih gradova znatno je širi od puke implementacije tehnoloških rješenja, te obuhvaća i razne sociološke koncepte, poput maksimalne društvene inkluzije i transparentnih sustava odlučivanja. (Grad Dubrovnik)