BLOKADA Nova gradonačelnica Iloka Marina Budimir proziva HDZ i HSS

'Doveli su grad u kolaps, a sad opstruiraju sve prijedloge za njegovo spašavanje'

Vijećnicima HSS-a i HDZ-a u Gradskom vijeću jasno je da neargumentiranim odbijanjem predloženih odluka stvaraju političku krizu i dodatno otežavaju život u Gradu koji nema vremena čekati da oni zadovolje svoje privatne interese, koji nemaju nikakve veze sa strankama kojima pripadaju. Nadam se da im nije namjera izazivanje prijevremenih izbora, jer bi to dodatno otežalo stanje gradskih financija, upozorava gradonačenica Budimir

Iskakanje 'kostura iz ormara' postalo je, na žalost, sastavni dio svakog postizbornog perioda, pa tako i nakon ovih lokalnih izbora svjedočimo šokiranim objavama nekih gradonačelnika koji se suočavaju sa neočekivanim, odnosno puno većim dugovima od onih koje su im prethodnici službeno prijavili. Nakon Karla Starčevića koji je u gospićkoj blagajni utvrdio dug od čak 15 milijuna kuna, Miše Krstičevića iz Ploča, koji je zatekao osam milijuna kuna dugova, te Marka Jelića koji navodi dug od 5,4 milijuna kuna u kninskoj blagajni, ovih dana oglasila se i nova gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

Detaljnom analizom poslovanja Grada te gradskih ustanova i poduzeća, nova gradonačelnica utvrdila je, kaže, da ukupna dugovanja iznose čak dvostruko više od onoga što je prijavio njezin prethodnik – najmanje 8,5 milijuna kuna. No, osim katastrofalne financijske situacije u kojoj Gradu prijeti blokada zbog nemogućnosti podmirivanja obveza, u blokadi se već našla i sama gradonačelnica kojoj, objavila je na svom Facebooku, HDZ, HSS i SDP udruženi u 'čudnu koaliciju' u Gradskom vijeću opstruiraju sve prijedloge i mjere za rješavanje situacije u Gradu, pa se Budimir pribojava da im je cilj izazvati prijevremene izbore.

'Upravo ti koji su naš Grad doveli pred kolaps (ukupni dug nakon vladavine HDZ 2013.g. bio je 6 milijuna kuna, što gosp. Dragun navodi u svom izvješću nakon isteka mandata, a nakon HSS-ove vladavine 2017.g. ukupni dug je 8,5 milijuna kuna) zato što nisu imali niti rješenje, niti ideje kako iščupati ovaj Grad iz dugova, upravo ti koji su napadali jedni druge i imali niz primjedbi na protekle mandate i propuste jedni drugih su na 2. sjednici Gradskog vijeća postali istomišljenici i opstruirali svaku ideju i model koji je isproban u drugim gradovima i koji se pokazao učinkovit.

Drago mi je da nisam morala gledati lica građana koji su onako srčano branili svoje stranačke kandidate u predizbornom žaru jer je i za mene bilo čudno gledati te iste ljude kako se podupiru, mire i odbijaju prijedloge od strane Nezavisne liste odnosno Predsjednice Gradskog vijeća. Zahvalila sam Bogu što nisam ni u jednoj stranci!
Činilo mi se da sam u očima nekih vidjela odobravanje i želju da kažu suprotno od onoga što su im stranački vođe rekli.....no, kada je došao trenutak glasovanja...ipak su bili protiv. To ne možete shvatiti Vi, niti ja...to mogu shvatiti jedino ti ljudi koji to MORAJU učiniti. Nije to za osudu, to je za žaljenje... Doista je tužno vidjeti da sva objašnjenja neće pomoći da samo jedan iz te čudne koalicije odluči drugačije od onog što mu je naređeno',
napisala je Budimir na Facebooku i poručila građanima kako je očito da će HDZ, HSS i SDP njoj i njezinoj Nezavisnoj listi 'stalno vezivati ruke kako ne bismo mogli učiniti sve da izvučemo dragi nam Ilok'.

Naime, Gradsko je vijeće, u kojem HDZ-ova koalicija ima jednog vijećnika više od Nezavisne liste Marine Budimir, odbilo prijedlog gradonačelnice za osnivanje gradske riznice koji, kaže, dokazano funkcionira i donosi uštede u drugim gradovima. I to, kaže Budimir, ne bi bio problem da su predložili neki drugi način uštede ili pak arugmentirano objasnili zašto im ovaj model nije dobar. Vijećnici su ga, naime, odbili, tvrdeći kako on neće donijeti uštede. Isto tako, odbijen je prijedlog smanjenja naknade gradskim vijećnicima s 400 kn mjesečno na 250 kn po dolasku na sjednicu čime bi se godišnje uštedjelo 86 tisuća kuna. Vijećnici su, naime, odbili smanjiti vlastite naknade jer gradonačelnica i njezin zamjenik ne smanjuju vlastite plaće.

Ovo su, pojašnjava nam gradonačelnica, bili tek prvi prijedlozi i mjere ukidanja nepotrebnih troškova Grada kojima bi se počelo sanirati katastrofalnu financijsku situaciju i dugove.

'Grad je dužan najmanje 8,5 milijuna kuna, a ako uzmemo u obzir da vlastiti prihodi grada iznose 6,6 milijuna kuna znači da nam treba više od jednog godišnjeg prihoda grada da samo isplatimo preuzete obveze. Do sada je Grad rješavao nedostatak novca kratkoročnim zaduživanjem po visokoj kamatnoj stopi od 6,9 posto, a zaduženost je preko zakonski dozvoljenih 20 posto vlastitih prihoda. Meni i mojim suradnicima je jasno da se bez ozbiljnog povećanja efikasnosti gradske uprave i značajnim uštedama, Grad može ubrzo naći u teškoj situaciji da ne može podmirivati svoje obveze', objašnjava gradonačelnica i navodi kako su, analizom zatečenog stanja utvrdili da je transparentnost objavljivanja odluka o nabavama vrlo niska, da postoje kršenja pravila javne nabave, prekomjerni putni nalozi i dnevnice, visoki troškovi i neracionalno korištenje službenih mobitela, visoki troškovi energenata i brojni drugi nedostaci.

'Vijećnicima HSS-a i HDZ-a u Gradskom vijeću jasno je da neargumentiranim odbijanjem predloženih odluka stvaraju političku krizu i dodatno otežavaju život u Gradu koji nema vremena čekati da oni zadovolje svoje privatne interese, koji nemaju nikakve veze sa strrankama kojima pripadaju. Ja i moji suradnici ćemo nastaviti raditi isključivo u interesu građana te očekujem da će razum prevladati i da ćemo u konstruktivnoj raspravi na Gradskom vijeću u budućem vremenu donositi odluke koje će biti u korist naših građana. Nadam se samo da HDZ-u i HSS-u nije namjera izazivanje prijevremenih izbora, jer bi to dodatno otežalo stanje gradskih financija', ističe gradonačelnica.

Kaže kako joj je jasno da će joj djelovanje biti otežano u okolnostima u kojima većina u Gradskom vijeću ne želi podržati provedbu promjena, ali ona će nastaviti sa radom. 'Građani će brzo shvatiti tko radi u njihovom interesu, a tko želi da se grad vrati u prijašnje stanje beznađa i raseljavanja stanovništva koje odgovara samo uskom krugu interesno povezanih osoba', poručila je Marina Budimir. (gradonačelnik.hr)