Cres: Uskoro kreće gradnja najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj

Hrvatska elektroprivreda (HEP) ranije je ovog mjeseca najavila ciklus velikih investicija u sunčane elektrane u koje će se, do 2023. godine, uložiti ukupno 750 milijuna kuna.

Spomenuta ulaganja podrazumijevaju gradnju prve četiri sunčane elektrane od kojih je će ona na otoku Cresu, nakon svoje realizacije, biti najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj.

Naime, radi se o elektrani Orlec Trinket koja će imati snagu od 6,5 MW, a godišnje će proizvoditi 8,5 milijuna kWh što odgovara potrošnji od otprilike 2,500 kućanstava. Vrijednost izgradnje ove elektrane iznosi 34,7 milijuna kuna, a radovi kreću početkom jeseni 2019. godine.

„Drago nam je da projekt izgradnje prve sunčane elektrane na našem otoku ide kako je planirano. Nakon što je HEP preuzeo investiciju koju je do lokacijske dozvole pripremio Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije, HEP je izabrao izvođača radova i s njim potpisao ugovor. To znači da će ove godine započeti radovi na izgradnji najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj koja će doprinijeti stabilizaciji elektroenergetskog sustava na otoku“, poručio je gradonačelnik Cresa, Kristijan Jurjako.

Podsjetimo, u lipnju prošle godine s HEP-om je potpisan ugovor o gradnji sunčane elektrane na otoku Cresu, prvoj HEP-ovoj neintegriranoj solarnoj elektrani koja će biti čak 6,5 puta veća od dosad izgrađenih elektrana.

Inače, osim na Cresu, elektrane će se graditi i u KašteliruVrlici Jug i na Visu te će ukupna snaga ove četiri elektrane, vrijedne 80 milijuna kuna, iznositi 11,6. (gradonačelnik.hr/L.U.)