Brodogradilišni simpozij SORTA 2016. u Trogiru

U četvrtak je započeo 22. Simpozij Teorija i praksa brodogradnje - SORTA 2016 koji se održava u hotelu Medena - Seget Donji i traje do 8. listopada u organizaciji Brodotrogira d.d. i suorganizaciji Sveučilišta u Zagrebu- Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Prisutne je pozdravio Joško Parunov, predsjednik Stalnog odbora SORTA, a u ime organizatora skupa Dragan Sorić koji se tom prilikom zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji, a posebno naglasio kako se akademski kipar Vilim Halbarth „pobrinio" da svojim instalacijama hotel Medena poprimi obilježja škvera.

Prisutnima se obratio u ime domaćina skupa Nenad Končar, predsjednik Uprave Brodotrogira, u ime suorganizatora dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje Zvonimir Guzović, u ime HAZU-a akademik Ivo Senjanović, ispred Hrvatske brodogradnje Jadranbrod direktor Siniša Ostojić te predstavnici brodogradilišta Marinko Brgić i Tomislav Debaljak.

Govornici su isticali važnost ovog skupa koji se održava 22. put po redu što znači da se održava preko 40 godina što dokazuje snagu, sposobnost, volju, želju, borbu na tržištu odnosno žilavost i efikasnost naše brodogradnje i kontinuitet znanja i razvoja usvajanja novih tehnologija, proizvoda, ulazak u nove niše i sve ono što kao izazov daje u zadatak svjetsko tržište da bi se na njemu svakodnevno dokazivali, održavali i izborili za budućnost.

Što Brodotrogir znači za grad Trogir posebno je istaknuo u svom govoru Radovan Slade-Šilović, dogradonačelnik grada Trogira: „Bez brodotrogirske autentične djelatnosti, uvažavajući tržišna usmjerenja, i ove prevažne gospodarske grane ni grad Trogir nikako ne bi bio isti. Izostalo bi niz različitih stručnih sofisticiranih područja, izostala bi struka, ali i ponos da je u Trogiru, nakon verificiranih oko tisuću godina empirije i tradicije, brod i dalje proizvod, a porinuće veselje i gospodarski uspjeh. Brodotrogir je zadnje, ali i snažno uporište i branik da mi u Trogiru ne upadnemo u takozvanu opasnu turističku monokulturu i da ga doživljavamo kao onaj zaglavni kamen u nezamjenjivom prostoru gospodarstva i strategije našeg grada, i na tome smo izuzetno zahvalni odgovornima u škveru. „

Simpozij Sorta tijekom vremena prerastao je u najznačajniji skup brodogradnje i brodarstva u Hrvatskoj. Simpozij je mjesto okupljanja znanstvenika i gospodarstvenika na međunarodnoj razini koji razmjenom svojih znanja i iskustva dolaze do novih inovativnih spoznaja, čije konkretiziranje omogućava stvaranje nove dodane vrijednosti u brodogradnji, a time i veću konkurentsku prednost

U radu simpozija sudjeluju mnogi znanstvenici i stručnjaci iz zemlje i svijeta koji će prikazati svoja dostignuća u različitim područjima vezanim uz projektiranje i gradnju brodova i pomorskih objekata.

22. simpozij SORTA 2016 odvija se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. (Grad Trogir)