Bjelovarske toplice se službeno mogu izgraditi: Potvrđen potencijal geotermalne vode

Bjelovarske se toplice i službeno mogu izgraditi - odrađena su probna bušenja, a stigli su i službeni rezultati varaždinskog Geotehničkog fakulteta koji potvrđuju veliki potencijal geotermalne vode u Velikom Korenovu.

'Još prošle godine imali smo namjeru preko EU programa LIFE istraživati potencijal geotermalne vode u Velikom Korenovu. Kako nismo imali svoju vlastitu bušotinu, odlučili smo se napraviti istražnu bušotinu na sličnoj lokaciji. Gotovo šest mjeseci pripreme i mjesec dana istražnog bušenja rezultirali su pronalaskom tople vode dobre kvalitete između 30 i 40 celzijusa, odnosno ukupno oko 200 metara potencijalnihvodonosnih slojeva. Sada je plan dobiti podršku Gradskog vijeća za izgradnju eksploatacijske bušotine temeljem analiza i preporuka naših profesora i stručnjaka s Geotehničkog fakulteta s kojima radimo ovaj projekt. Vjerujem da je ovo korak naprijed da u skoro vrijeme Bjelovar dobije svoje toplice', poručio je gradonačelnik Dario Hrebak, a prenio bjelovar.live. 

Prema provedenoj anketi portala bjelovar.live, 94 posto ispitanika odgovorilo je kako Bjelovar zaslužuje zatvorene bazene, a idući korak k tome je jevna nabava za eksploatacijsku bušotinu i traženje projektnog partnera. (bjelovar.live.hr, gradonačelnik.hr/J.L.)