Bjelovar: U 2018. za razvoj poljoprivrede predviđeno 1,29 milijuna kuna

U 2018. godini grad Bjelovar odlučio se na, između ostalog, povećanje subvencioniranja programa u poljoprivredi i to s ukupnim iznosom od 920 tisuća kuna, a osim toga, u novom je Proračunu predviđeno i dodatnih 370 tisuća kuna za razne projekte u poljoprivredi. Veliki je to iskorak za grad Bjelovar i njegove poljoprivrednike, prvenstveno jer se radi o dvostrukom povećanju, kako samog novčanog iznosa, tako i različitih mjera i potpora.

Osim visokih izdvajanja za poduzetnike, za koje će putem različitih mjera biti izdvojeno više od 2 milijuna kuna, gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je kako je za sam Bjelovar poljoprivreda izuzetno strateška grana. Sukladno tome, organizirano je i savjetovanje s krajnjim korisnicama potpora i mjera, odnosno s više vlasnika različitih OPG-ova koji su konstruktivnim prijedlozima zasigurno utjecali na oblikovanje pa i donošenje mjera. Na taj su način gradske vlasti uspostavile dijalog s krajnjim korisnicima te će takva suradnja i budućnosti uvelike doprinijeti razvoj poljoprivrede.

Tako će subvencije bjelovarskim poljoprivrednicima biti ostvarive putem 18 mjera koje će isti moći iskoristiti tako da pojedinac za svoje djelatnosti može ostvariti ukupno 30 tisuća kuna potpora. Među 18 mjera za poljoprivrednike izdvajaju se Nabava i postavljanje sustava za zaštitu od tuče (20.000 kuna), Nabava i postavljanje novih plastenika i staklenika (20.000 kuna), ali i mjere poput Očuvanja tradicijskih obrta i usluga (10.000 kuna) te Ekološka proizvodnja (2.000).

Kao što je i rečeno, osim navedenih 18 mjera potpora, grad Bjelovar odlučio se i na financiranje za poljoprivrednike važnih projekata. Tako treba izdvojiti Projekt Svinjogojskog nukleusa (50.000 kuna), projekt Zlatnih vrtova (eko vrtovi) (30.000 kuna), Stočni sajam Patkovca (50.000 kuna), Natjecanje orača (30.000 kuna), raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH (150.000 kuna) te Program zaštite divljači (60.000 kuna).

(gradonačelnik.hr)