Bjelovar: Kreće energetska obnova vrtića vrijedna tri milijuna kuna

Kroz par dana počinje tri milijuna kuna vrijedna energetska obnova matične zgrade Dječjega vrtića Bjelovar, za što su Gradu Bjelovaru odobrena sredstva iz EU. Naime, 1,4 milijun kuna je odobrio Europski fond za regionalni razvoj, a uz to će Grad dobiti i dodatnih milijun kuna jer je gradski dio sufinanciranja prijavljen Fondu za sufinanciranje europskih projekata, pa će cijeli projekt Grad stajati tek oko 700 tisuća kuna, ističu iz bjelovarske gradske uprave. Ističu i kako će sav posao na obnovi odraditi bjelovarske tvrtke, a gradonačelnik Dario Hrebak najavljuje i proširenje kapaciteta vrtića, odnosno izgradnju novog vrtića u kojem će se, ako projekt prođe, zaposliti 50-ak ljudi.

Projektom energetske obnove vrtića želi se pridonijeti smanjenju potrošnje energije te povećanju korištenja obnovljivih izvora energije u zgradi, a očekivane uštede na energiji su oko pedeset posto. "To je izvrsna prilika da sve ovakve objekte na području grada obnavljamo. Mi smo krenuli u jednu veliku energetsku obnovu svih bitnijih zgrada u u vlasništvu Grada Bjelovara, naravno da su nam tu prvi vrtići i škole. Osim što smanjujemo troškove, automatski energetskom obnovom osvježavamo zgradu, činimo je ljepšom, povećavamo standard za djecu koja tu borave. Jako mi je drago da prvi put, otkako sam gradonačelnik vidim tu jednu slogu među bjelovarskim poduzetnicima. Naime, izvođači koji su dobili na javnom natječaju ovaj posao su tri bjelovarske firme koje su se ujedinile - Demaring, Vidik i Mas montaža. Važno je da se bjelovarski poduzetnici odazivaju."-istaknuo je gradonačelnik na uvodnoj konferenciji.

Istaknuo je i kako ga veseli vijest da je Bjelovar prema najnovijim podacima Ministarstva financija, s obzirom na iskorištenost europskih sredstava u 2017. godini, s 50. mjesta, skočio među prvih 8. mjesta među gradovima u Hrvatskoj. U 2018. očekuje i bolje rezultate jer je prijavljeno puno više projekata. (gradonačelnik.hr)