Biograd na Moru: Zeleno svjetlo za 3.650 novih hotelskih ležajeva

Na 37. sjednici Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru usvojene su odluke o izradi izmjena i dopuna UPU-a Crvena luka i UPU-a Kumenat čime je dano zeleno svijetlo za izgradnju čak 3.650 ležajeva u hotelskom smještaju.

'Turističko naselje Crvena luka umjesto predviđene izgradnje vila traži izgradnju 10 posto vila i 90 posto hotela, odnosno za 750 ležajeva u hotelskom smještaju s minimalno četiri zvjezdice', kazao je gradonačelnik Ivan Knez.
U odluci o izgradi UPU-a uređenja zone ugostiteljsko-turističke namjene (T1) uz Kumenat radi se o površini od 29 hektara. Grad i država su u vlasništvu zone za koju su interes iskazali investitori iz Italije. Gradili bi hotele s 2.900 ležaja sa svim sadržajima, obznanio je Knez.

Na aktualnom satu Knez je odgovorio na vijećnička pitanja o raskopanosti Biograda.
'Svake predsezonu već 11 godina od kada sam gradonačelnik slušam kako će grad biti ostati raskopan, na njihovu žalost nikad nisu bili u pravu. Sve će "ka cviće u pitaru" biti do 1. svibnja, pojedine ulice do 15 svibnja', tvrdi Knez.
O povlačenju sredstava od EU fondova Knez je
naveo kako Grad ima apliciranih projekta prema EU fondovima, 'poneke nam je zaustavila administracija, prvenstveno DUUDI, no i to će se skorašnjim donošenjem promijeniti'.
Za kanalizaciju u Biogradu je dosad uloženo, kaže, oko 40 milijuna kuna plus 15-ak milijuna kuna za dokumentaciju, ishođenje dozvola i kupnju zemljišta.
'Odobreno nam je 16 milijuna kuna za drugu fazu kanalizacije i promjenu vodovodnih cijevi. Sve je spremno za apliciranje 25 milijuna kuna prema EU fondovima za Kosa Istok i Kosa Zapad, Bučinu, dio Grande,' nabrajao je Knez.

Na sjednici je usvojena odluka o izradi četvrtih izmjena i dopuna UPU-a Grada Biograd na Moru po hitnom postupku.
'Riječ je prvenstveno o proširenju zone za ribarsku luku zapadno od trajektne luke za koju nam je Županijska lučka uprava, odnosno od Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za izradu dokumentacije odobrilo dva milijuna kuna', naglašava Knez.
Donesena je odluka i o prodaji tri građevinska zemljišta površine od 1.400 do 1.500 m3 u Komunalno-servisnoj zoni Bučina. Također i odluka o izboru najpovoljnijeg ponuditelja za prodaju građevinskog zemljišta oznake S2 u Industrijskoj zoni Biograd na Moru površine 23.273 m3. 'Kako je ovlašteni sudski vještak "kvadrat" zemljišta procijenio n
a 100 kuna, u iznosu od 2.327.300 kuna u tri jednake godišnje rate kupac je Pauman invest d.o.o. sa sjedištem u Biogradu', rečeno je u obrazloženju.
Vijećnici su primili na znanje izvješće o prošlogodišnjem poslovanju i financijama Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru d.o.o. za poticanje i razvoj poduzetništva. 'Za poduzetnički inkubator u industrijskoj zoni vrijedan 25 milijuna kuna za financiranje putem EU fondova prošli smo prvu, imamo još dvije faze, odgovor očekujemo za mjesec i pol dana', rekao je Knez.
(Grad Biograd na Moru)