WiFi4EU

Besplatan wi-fi žele gotovo svi gradovi, EU vaučere dobiva samo 15 najbržih!

Rok za prijavu počinje u utorak 15. svibnja u 13 sati, a vaučeri od 15 tisuća eura dijelit će se prema redoslijedu prijave. Za prijavu na poziv za sada se registriralo 367 gradova i općina, od čega 116 gradova, a u prvom pozivu dijelit će se 15 vaučera. Svima koji ovaj put ne budu dovoljno brzi, preostaje pričekati jedan od četiri naredna poziva, koliko će ih biti raspisano u naredne dvije godine

Europska komisija je u cilju jačanja lokalne besplatne bežične povezivosti te u cilju promicanja povezivanja građana na javnim mjestima, kao što su trgovi, parkovi, knjižnice, muzeji, javne ustanove, zdravstveni centri i sl., započela s provedbom plana "WiFi4EU". Odlična je to prigoda za jedinice lokalne samouprave, tj. gradove i općine, druga tijela i institucije javne vlasti da bespovratnim sredstvima Europskih fondova omoguće korištenje bežičnog interneta na javnim mjestima.

Proračun programa WiFi4EU iznosi 120 milijuna eura za razdoblje 2017. – 2019, a njime će se poduprijeti postavljanje najmodernije Wi-Fi opreme u središta javnog života. Ovim, prvim pozivom svakoj će zemlji biti dodijeljeno najmanje 15 vaučera, sveukupno njih tisuću, od po 15 tisuća eura. Točnije, prvim će pozivom Hrvatskoj biti dodijeljeno 15 vaučera. Tijekom sljedeće dvije godine, koliko i sam projekt traje, objavit će se još četiri poziva za besplatan internet u gradovima i općinama, što će biti nova prilika za većinu onih koji u idući utorak od 13 sati ne budu među 15 najbržih.

U sklopu programa WiFi4EU otvoren je i Portal za registraciju jedinica lokalne samouprave te poduzeća za izvršenje radova i dobavljanje opreme. Stoga, oni koji se još nisu prijavili a žele, moraju se što prije registrirati jer se poziv mogu prijaviti samo registrirane jedinice (datum i točno vrijeme registracije na portalu neće imati učinak na dodjelu vaučera). 

Popis gradova i općina koje su se dosad registirali  možete vidjeti ovdje. Ukupno, na razini EU-a, za sad je registrirano 16.350 gradova i općina koje će se natjecati za vaučere, od čega npr. 2.310 njemačkih, 2091 francuskih, 80 nizozemskih, 123 slovenskih... 

Izgradnja WiFi infrastrukture bit će sufinancirana u stopostotnom iznosu, a korisnike potpore obvezivat će na osiguravanje internetske povezivosti Wi-Fi mreže te plaćanje troškova održavanja dobivene opreme u trajanju od 3 godine.

Za dodatna pitanja posjetite stranicu WiFi4EU programa s najčešćim pitanjima ili pošaljite Vaš upit na stranici https://europa.eu/european-union/contact/write-to-us_en ili se obratite Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta kao CEF Telekom Koordinatoru na adresu e-pošte: e-poslovanje@mingo.hr. (gradonačelnik.hr)