Benkovac: 21 stan u novoj zgradi za izbjeglice i raseljene osobe

U Benkovcu je u srijedu, 07. veljače 2018. godine svečano otvorena višestambena zgrada s 21 stanom, a korisnicima su uručeni ugovori o najmu i ključevi novoizgrađenih stanova. Zgrada se nalazi u Glagoljaškoj ulici na predjelu Barice neposreno uz zgradu POS-a, a izgrađena je iz Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja kojem je cilj stambeno zbrinuti izbjeglice i raseljene osobe. Projekt je vrijedan 11,3 milijuna kuna, a realiziran je donatorskim sredstvima iz Fonda regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, uz nacionalno sufinanciranje u visini 25% ukupne vrijednosti projekta. 

Na svečanosti otvorenja nazočili su Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić, Giuseppe Di Caro predstavnik UNHCR-a u RH, Stephan Sellen, zamjenika glavnog direktora Razvojne banke Vijeća Europe, Šime Mršić zamjenik župana Zadarske županije i ostali uzvanici kao i korisnici stanova. 

Tom prigodom Nikola Mažar istaknuo je kako se zahvaljujući Vladi RH, Europskoj uniji, Razvojnoj banci vijeća Europe, donatorima i SAD-u sada nalaze u zgradi koja će prije svega pružiti ono što svi čekaju jako puno godina i da će u 21 stanu koji će se zbrinuti 75 osoba napokon dobiti priliku za normalan život. 

- Ono što mene osobno veseli je da cjelokupna financijska investicija koja iznosi 11,8 milijuna kuna, od čega je 8,5 kuna bespovratnih sredstava od EU. Na ovom primjeru možemo pokazati da samo sa 25 posto učešća Republike Hrvatske i poreznih obveznika možemo napraviti vrlo lijepe i kvalitetne zgrade koje će služiti svima vama. Ova zgrada je po puno toga posebna, a posebno me obradovalo to što će u njoj stanovati one osobe, odnosno bivši nositelji stanarskih prava koji će se vratiti na svoje rodno tlo ali će stanovati i osobe koje su iz BiH, također zbog ratnih djelovanja došli i odlučili živjeti u Benkovcu. To upravo pokazuje duh ovog programa koji ne gleda na vjeru, nacionalnost nego na ono što ste svi vi prošli, a to je muka i patnja. Uspjeli smo pokazati da svatko ima ustavno pravo, pravo na svoj dom i krov – kazao je Nikola Mažar dodajući kao ova zgrada ima nešto što nije jedna druga nema, a to je ugrađeni benkovački kamen koji je na ponos svima i dokaz da tradicija Benkovca i Hrvatske postoji i u građevini. 

Gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić istaknuo je kako je priča s izgradnjom ove zgrade započela tako da je Grad Benkovac osigurao zemljište i komunalnu infrastrukturu, a međunarodna zajednica i Ured za stambeno zbrinjavanje njeno financiranje. 
- Svima vam skupa želim ugodan i udoban život u gradu i rad u Gradu Benkovcu. Ne dijelim ljude osim po ljudskoj osnovi i zagovornik sam jednakih prava i obveza. Na ovom gradu i njegovim stanovnicima još uvijek su vidljive posljedice rata i vjerujem da smo povijesnu lekciju naučili kako bi se mogli okrenuti stvaranju bolje i svjetlije budućnosti. Na poseban način zahvaljujem svima koji su pomogli u rješavanju problema oko smještaja naših branitelja i svima koji su omogućili da se ovaj projekt realizira – rekao je Tomislav Bulić. 

Regionаlni program stambenog zbrinjavanja (RHP) je višegodišnji program s ciljem trajnog rješavanja stambenih potreba najugroženijih kategorija izbjeglih i interno rаseljenih osoba, a rezultat je zajedničke inicijative Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Srbije, utemeljen na zajedničkoj deklaraciji koju su potpisali ministri vanjskih poslova zemalja partnera u Beogradu 2011. godine. 

Programom upravlja Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) pri kojoj je i osnovan Fond Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (Fond RHP-a) kroz koji se vrši alokacija donatorskih sredstava prema partnerskim državama za projekte u okviru njihovih nacionalnih programa. Glavni donator programa je Europska unija dok CEB obnaša dužnost tajništva Programa, upravitelja Fonda RHP-a i financijske institucije.

(benkovac.hr)