Đurđevac: U pripremi 30 milijuna kuna vrijedni poduzetnički projekti

Desetljećima se u manjim sredinama ne ulaže u sportsku infrastrukturu iako je riječ o interesima mladih: gradonačelnik Željko Lacković

Samo za poticaje poduzetnicima Grad Đurđevac za 2017. je izdvojio 200 tisuća kuna. Prijavljen je projekt poduzetničkog inkubatora vrijedan 11 milijuna kuna, te je kupljeno zemljište i uređen okoliš za smještaj Klastera pčelara, u što je utrošeno preko milijun kuna


Nakon što je u 2016. poduzetnicima isplatio 390.600 kuna potpora, Grad Đurđevac i u ovoj godini nastavlja s programima i mjerama poticanja poduzetništva. Kako bi potaknuli poduzetnike na pokretanje, razvoj i širenje djelatnosti, u proračunu su izdvojili 200 tisuća kuna, a u postupku su realizacije i nekoliko značajnih projekata ukupne vrijednosti gotovo 30 milijuna kuna, a koji bi trebali ojačati poduzetništvo i poduzetničku klimu na području grada.

Naime, kako nam objašnjavaju u Gradu, prijavljen je projekt izgradnje i opremanja poduzetničkog inkubatora namijenjenog poduzetnicima početnicima ukupne vrijednosti 11 milijuna kuna. Također, ishođena je projektna dokumentacija za izgradnju prometne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni A te je u pripremi prijava na natječaj vrijednosti 18 milijuna kuna. Kupljeno je i zemljište za smještaj Klastera pčelara „Podravina“ te uređen okoliš u vrijednosti 570 tisuća kuna te je Klaster u postupku prijave na natječaj za opremanje i sam rad klastera u vrijednosti 750 tisuća kuna.

Što se samo programa poticanja poduzetništva tiče, on je još uvijek u fazi izrade, no u Gradu ističu da će biti prilagođen i izmijenjen potrebama poduzetnika, te će uz postojeće mjere biti uvrštene i nove kojima će se pomoći poduzetnicima da unaprijede svoje poslovanje.

Inače, što se tiče 2016. godine, najveći iznos isplaćen je temeljem Mjere 11 - nabava i opremanje plastenika za proizvodnju voća i povrća temeljem koje je subvenciju dobilo 8 poduzetnika s područja grada i to u vrijednosti 186.700 kuna. Velika iskorištenost bila je i mjere 2 koja se odnosi na subvencioniranje nabave i ugradnje novih strojeva i opreme temeljem koje je subvenciju dobilo 18 poduzetnika s područja grada i to u vrijednosti 89.600 kuna.

Interes ugostitelja potaknula je Mjera 13 – Subvencioniranje uređenja i opremanja ugostiteljskih objekata u cilju jačanja vizualnog identiteta grada Đurđevca temeljem koje su 4 ugostitelja područja grada ostvarila oslobođenje od plaćanja poreza na potrošnju, odnosno poreza na korištenje javnih površina u vrijednosti 79.500 kuna.

Preostale potpore odnose se na subvencije za pokretanje poduzetničke djelatnosti i subvencije za izradu dokumentacije prijavne dokumentacije za prijavu na natječaje Europske unije. Sredstva iz Mjere 14 koja se odnosi na poticanje socijalnog poduzetništva namijenjenih obiteljskim domovima za uređenje i opremanje smještajnih kapaciteta koristio je samo jedan gospodarski subjekt no vjerujemo da će u 2017. godini povećati se interes za ovom mjerom.

Zahtjevi koji su pristigli do 31.prosinca 2016. godine biti će naknadno obrađeni te će o rezultatima prijavitelji biti obaviješteni. (gradonačelnik.hr)