Đurđevac prijavljuje projekt aglomeracije: Izgradit će vodno komunalnu infrastrukturu vrijednu 280 milijuna kuna

Komunalijama Đurđevac upućen je dugo očekivani Poziv za prijavu EU projekta Izgradnje vodno komunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete.

Nakon gotovo četiri godine rada na projektu vrijednom 6,9 milijuna kuna koji se financirao iz Kohezijskog fonda EU, u Komunalije d.o.o. Đurđevac danas je i službeno pristigao Poziv na dostavu prijave za EU projekt Izgradnja vodno komunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete čiji radovi se procjenjuju na 280 milijuna kuna.

Ovim Pozivom ispunjeni su svi uvjeti za apliciranje navedene projektne dokumentacije na Kohezijski fond EU-a, a nakon administrativne provjere dokumentacije očekuje se sklapanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za radove koji će se odvijatiu razdoblju od 2019. do 2023. godine.

Cilj projekta  je svim građanima osigurati dostupnost pitke vode i sustava zbrinjavanja otpadnih voda odnosno zaštita okoliša i vodnih resursa kojima ovo područje obiluje. Na području Grada nalazi se jedan od najvećih vodonosnika u Europi i izrazito je važno očuvati takvo prirodno bogatstvo te činjenicu značaja pitke vode u budućnosti.

Projektom je financirana i izgradnja svih preostalih vodovodnih i kanalizacijskih priključaka, što znači da će oni građani koji još nemaju priključak, besplatno dobiti priključak na vodu, ali i na kanalizaciju.

Ukupno će se  izgraditi i zamijeniti 33 km vodovodne mreže i 80 km kanalizacijske mreže i pritom izgraditi 3.350 vodovodnih priključaka i  3.770 kanalizacijskih priključaka.

-Osim što je Grad uspješan u povlačenju EU sredstava, uspješne su i naše Komunalije. Ovo je samo jedan, ali najveći od projekata kroz koji želimo riješiti kompletno pitanje vodno komunalne infrastrukture na području grada i prigradskih naselja. Preko Aglomeracije riješit ćemo Budrovac i Čepelovac, a kroz zaseban projekt izgradnje sustava odvodnje koji su već Komunalije prijavile Suhu Katalenu. Priprema se i dokumentacija za ostala prigradska naselja. U ulicama gdje prođemo s radovima na Aglomeraciji planirana je izgradnja novih pješačkih staza, a nastavljamo i s projektom uređenja kolnih prilaza - rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči. Gradonačelnik je pohvalio direktora Komunalija Tomislava Kolarića i njegov projektni tim za uspješnu pripremu projekta koja je trajala četiri godine, a sama projketna dokumentacija koštala je oko 6 mil. kn što je osigurano iz fondova EU.

-Bez imalo skromnosti možemo reći da smo otišli daleko ispred Koprivnice i Križevaca. Đurđevac je što se tiče projekta aglomeracije minimalno dvije godine ispred Koprivnice i Križevaca, unatoč činjenici da kod nas radi mali broj ljudi. Predano smo uspjeli riješiti imovinsko-pravne odnose na 750 čestica. Riješeno je i more dokumentacije, ishođene su potrebne građevinske dozvole i suglasnosti, a sada je stigao i poziv za prijavu projekta. Zadovoljni smo i uskoro očekujemo potpis ugovora, raspisivanje javne nabave, te početak radova – rekao je predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković. (Grad Đurđevac)