Đakovo: Po prvi puta osigurane potpore za poduzetnike i poljoprivrednike

Grad Đakovo na svojoj je službenoj web stranici objavio javne pozive za dodjelu potpora za poljoprivrednike i poduzetnike. Naime, nakon što je na protekloj 10. sjednici Gradskog vijeća usvojen Program poticanja razvoja gospodarstva i Program potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju poljoprivrednici i poduzetnici sa područja Grada će po prvi put moći koristiti poticajne mjere iz proračuna.

Za Program poticanja razvoja gospodarstva u 2018. godini Grad Đakovo osigurao je 460.000,00 kuna, a za iduću 2019. godinu 1.065.00,00 kuna. Riječ je o vlastitim sredstvima, odnosno sredstvima iz općih prihoda i primitaka Grada. Za Program potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018. godinu osigurano je 770.000,00 kuna, a za 2019. godinu 1.420.000,00 kuna. Ovdje se radi o sredstvima od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH.

U svrhu predstavljanja programa poticaja, u petak je u  Velikoj gradskoj vijećnici održana i radionica na kojoj su prezentirani javni pozivi, a u sklopu kojeg se svim zainteresiranim građanima pojasnilo kako se na pozive i prijaviti.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Sanja Rogoz-Šola, govoreći o Programu poticanja razvoja gospodarstva, istaknula je kako je prije njegova usvajanja provedeno e-savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u razdoblju od 29. listopada do 13. studenoga te da je prethodno stiglo očitovanje Ministarstva financija koje pruža stručnu pomoć davateljima i korisnicima potpora male vrijednosti radi ispravne primjene i razumijevanja propisa i pravila o potporama male vrijednosti.

„Programom su obuhvaćene potpore male vrijednosti koje ne smiju prelaziti iznos od 200.000,00 EUR-a u bilo kojem razdoblju unutar tri godine. Svrha programa je stvaranje uvjeta za nastanak povoljnog poduzetničkog okruženja koje je poticajno za cjelokupni gospodarski i društveni razvoj Grada Đakova“, poručila je pročelnica Rogoz-Šola.

Program obuhvaća deset mjera, a postotci prihvatljivog iznosa potpore su predloženi na osnovi usporedbe s Mjerama za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva i Mjerama za poticanje kontinentalnog turizma OBŽ tako da dodijeljena potpora ne bi u ukupnom iznosu prelazila 100 posto nekoga troška za koji se traži dodjela sredstava.

„Bitno je naglasiti da jedan korisnik može u proračunskoj godini ostvariti potporu u ukupnom iznosu do 50 tisuća kuna, a jedna mjera ne isključuje drugu“, pojasnila je pročelnica.

Programom potpora u poljoprivredi obuhvaćene su potpore male vrijednosti koje ne smiju prelaziti iznos od oko 110 tisuća kuna, u bilo kojem razdoblju unutar tri fiskalne godine.

 „Svrha i cilj ovoga Programa je razvoj poljoprivrede i unaprjeđenje ruralnoga prostora, poticanje osnivanja novih i jačanje postojećih poljoprivrednih gospodarstava i dr. ciljevi utvrđeni poljoprivrednom politikom RH. Programom su obuhvaćene 4 mjere, a postotci prihvatljivog iznosa potpore su predloženi na osnovi usporedbe s Mjerama potpora u poljoprivredi OBŽ, kako dodijeljena potpora ne bi u ukupnom iznosu prelazila 100% nekoga troška za koji se traži dodjela sredstava. Bitno je naglasiti da stočari nisu uvršteni u ovaj Program jer dobivaju potporu kroz izravna plaćanja u poljoprivredi putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a iz razloga što će kroz tri fiskalne godine brzo dostići iznos od 110 tisuća kuna i morali bi vraćati dodijeljena sredstva“, poručili su iz Grada na svojoj Facebook stranici.

Prijave na oba javna poziva traju do 15. prosinca ove godine. (gradonačelnik.hr/J.L.)