Vlada imenovala povjerenike za Dubrovnik, Sinj, Daruvar i V. Toplice

Smijenjeni Vlahušić, K. Križanec, Rohlik i G. Štefanić

Daruvarom će do lokalnih izbora u svibnju upravljati  Snježana Hopp, direktorica firme Pro Ekonomika d.o.o. u Zagrebu. U Dubrovnik, umjesto Andra Vlahušića, dolazi Nada Medović, pročelnica Gradskog vijeća u Dubrovniku, a po struci pravnica. Umjesto Kristine Križanec, Sinjem će upravljati Igor Vidalina – predstojnik Ureda grada u Sinju, a Vladin povjerenik u Varaždinskim Toplicama bit će Miroslav Hreljac, dosadašnji tajnik grada.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o raspuštanju gradskih i općinskih vijeća i razrješenju gradonačelnika Daruvara, Dubrovnika, Sinja i Varaždinskih Toplica, jer u zakonom određenom roku nisu donijeli proračune za 2017. godinu.

Umjesto Daruvarskog gradonačelnika Dalibora Rohlika, gradom će do lokalnih izbora u svibnju upravljati Snježana Hopp, direktorica firme Pro Ekonomika d.o.o. u Zagrebu. U Dubrovnik, umjesto Andra Vlahušića, dolazi Nada Medović, pročelnica Gradskog vijeća u Dubrovniku, a po struci pravnica. Umjesto Kristine Križanec, Sinjem će upravljati Igor Vidalina – predstojnik Ureda grada u Sinju, a Vladin povjerenik u Varaždinskim Toplicama bit će Miroslav Hreljac, dosadašnji tajnik grada.

Podsjetimo, u Daruvaru je smijenjen gradonačelnik Dalibor Rohlik. Najvažnija stavka zbog koje mu proračun za 2017. godinu nije prošao je ugovor kojeg je Rohlik, bez znanja Gradskog vijeća, potpisao s agencijom Triple A iz Beča. Naime, on je agenciji isplatio 3 tisuće eura koje je obećao vratiti iz svog džepa ukoliko agencija to sama ne učini. To je izazvalo negodovanje vijećnika, koji nisu podržali proračun u vrijednosti od 33.522. 489 kuna.

Proračun gradonačelnice Sinja, Kristine Križanec, nije prošao zbog nezadovoljstva oporbe. Protiv Proračuna su bili vijećnici koalicije HDZ-HSLS i vijećnik SDP-a Jerko Trboglav Breko. Sada već bivša gradonačelnica je upozoravala kako će dolaskom povjerenika u pitanje doći brojni gradski projekti, uključujući i ključni – Sinj u sridu za kojega je osigurano 57 milijuna kuna iz fondova Europske unije.

Andro Vlahušić nije uspio pridobiti vijećnike na odluku o privremenom financiranju, nakon što mu je pao proračun u vrijednosti od 570 milijuna kuna. Vijećnici su bili nezadovoljni nerealizacijom njihovih amandmana, kreditnim zaduženjem Dubrovnika, kao i malom iskorištenosti novca iz fondova Europske unije.

Protiv predloženog proračuna gradonačelnice Varaždinskih Toplica, Goranke Štefanić, glasala je većina vijećnika. Razlog neizglasavanja je bio proračun u iznosu od 30 milijuna kuna, a navodno je predviđao gubitak od oko 7,5 milijuna kuna. Oporba je poručila kako u Varaždinskim Toplicama ionako do sada nije bilo projekata, osim obećanja, te da će se sada stići aplicirati na europske fondove.

Sukladno Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi koji propisuje da povjerenik stupa na dužnost danom objave rješenja o imenovanju u Narodnim novinama, dolazak povjerenika u navedene gradove očekuje se idući tjedan. (E.Z.)