PROMO

RoboTech u Koprivnici: 90 osnovnoškolaca kroz EU projekt uči robotiku

Grad Koprivnica jedan je od rijetkih u Hrvatskoj u kojemu se već gotovo godinu dana u osnovnim školama uspješno provodi program robotike. Robotiku kao izvanastavni program od prosinca prošle godine pohađa, naime, 45 učenika od 2. do 5. razreda iz tri koprivničke škole te 45 učenika od 2. do 5. razreda iz tri škole sa područja Mađarske odnosno Zala županije i to zahvaljujući EU projektu RoboTech, vrijednom preko 1,6 milijuna kuna.

U projektu sudjeluju škole sa područja grada Koprivnice: Đuro Ester, Braća Radić i Antun Nemčić Gostovinski, te škole sa područja županije Zala: Egervári László , Csukás István , Izsák Imre.

RoboTehc je akronim i skraćeni naziv EU projekta 'Cross border development of roboticx in primary schools', koji se u Koprivnici provodi u sklopu programa Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020. Projekt je vrijedan gotovo 220 tisuća eura, od čega je Grad Koprivnica kao glavni korisnik ostvario preko 115 tisuća eura, a mađarski partner Zalaegerszegi Tankerületi Központ – Centar za upravljanje osnovnim školama na području Zala županije oko 103 tisuće eura. Period implementacije projekta je od 1.07.2017. do 31.10.2018.

Glavni cilj projekta je povećati znanje o robotici u osnovnim školama u prekograničnom području Mađarska-Hrvatska, što se postiže upravo uvođenjem robotike kao izvanškolske aktivnosti u osnovne škole.

Prije samih učenika, edukaciju od 105 nastavnih sati o robotici je prošlo 10 nastavnika informatike, te je izrađen poseban modul 'Robotika' na mađarskom i hrvatskom jeziku unutar kojeg je prikazano stotinjak robotičkih vježbi. Kako bi se nastava provodila, nabavljeni su robotički setovi za učenje osnovnih robotskih vještina, po pet robotičkih setova za tri osnovne škole. Također, škole su dobile i potrebnu IT opremu – po 5 laptopa, projektor i projektno platno.

U sklopu edukacije predviđena su i dva prekogranična natjecanja u razvoju jednostavnih robotskih modula za učenike osnovnih škola, te prekogranično natjecanje za učitelje. Prvo natjecanje održano je u lipnju ove godine u mađarskom Zaalaegerszegu. Učenici osnovnih škola iz Koprivnice i Zalaegerszega pokazali su tako svoja znanja i vještine u robotici stečene tijekom višemjesečnih edukacija, a unutar natjecanja su rješavali dva zadatka - prvi se odnosio na spajanje strujnih krugova dok se drugi odnosio na ocjenjivanje spretnosti vožnje robotskih modela. Na natjecanju je sudjelovalo 45 učenika iz koprivničkih osnovnih škola te 45 učenika iz tri osnovne škole iz Zalaegerszega. Prvo mjesto pripalo je timu Osnovne škole Izsák Imre Általános Iskola, drugo timu OŠ Đuro Ester dok je treće pripalo timu Egervári László Általános Iskola. Gledajući zbroj bodova timova jedne škole pobijedila je Osnovna škola Đuro Ester.

Također, dobre prakse i znanja hrvatskih i mađarskih kolega u projektu razmjenjivala se i putem dva webinara koji su organizirani tijekom svibnja ove godine.

Detaljnije o programu prekogranične suradnje možete pročitati na slijedećim linkovima:

http://www.huhr-cbc.com 

https://robotech-eu.com.hr

*Sadržaj je nastao u komercijalnoj suradnji s Gradom Koprivnicom, uz poštivanje najboljih profesionalnih standarda