Projekt Centar gaming industrije u Novskoj osvojio Zagreb Forum i SmartEIZ inovativnu nagradu

Na konferenciji ZAGREB FORUM 2018: DIGITAL TRANSFORMATION OF CITIES, koja je održana jučer, 28. svibnja, u Tehnološkom parku Zagreb na Zagrebačkom velesajmu, dodijeljena je Zagreb FORUM i SmartEIZ inovativna nagrada za promicanje razvoja inovacijskih ekosustava. Pobjedu je odnijela Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o s projektom Sisačko-moslavačka županija - Centar gaming industrije.

Projekt je započeo 2016. godine, a njegova je vrijednost 27 milijuna kuna. U projektu sudjeluje niz partnera - Razvojna agencija Zagreb TPZ d.o.o., Razvojna agencija Grada Novske, Grad Novska, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara te partneri iz Slovenije.

Inovativnost projekta manifestira se u provođenju tehnološke transformacije, odnosno uvođenju industrije razvoja video igara na području koje se bavilo isključivo teškom industrijom. Središnji dio projekta predstavlja poduzetnički inkubator PISMO, koji je prvi inkubator u Hrvatskoj, koji je specijaliziran isključivo za izradu video igara. Inkubator sadržava tehnologije koje u Hrvatskoj još ne postoje, poput motion capture studija, okupljat će i sve relevantne dionike iz ovog područja. Tako će, s ostalim aktivnostima inicijative, postati generator novog smjera razvoja Sisačko-moslavačke županije.      

Očekivani rezultati projekta odnose se na uspostavljen integrirani program učenja u svim dječjim vrtićima u Sisačko-moslavačkoj županiji, održane edukacije izrade video igara u srednjim školama u Sisačko-moslavačkoj županiji, osposobljavanje stotinu osoba, od kojih najmanje polovica dobiva financijsku potporu za pokretanju svoje tvrtke, usvojen novi kurikulum koji uključuje smjer za rad u industriji razvoja video igara u najmanje tri srednje škole koji se bave informatičkim tehnologijama, otvoren poduzetnički inkubator PISMO te održana aktivna promotivna kampanja na društvenim mrežama.

Ovom projektnom inicijativom proširit će se mogućnosti zapošljavanja i u drugim industrijskim granama osim onih tradicionalnih na području Sisačko-moslavačke županije, što će dovesti do smanjenja stope nezaposlenosti, poboljšanja gospodarske situacije u županiji i smanjenja iseljavanja. U Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama, ne postoji Poduzetnički inkubator namijenjen isključivo poduzetnicima iz područja razvoja video igara što predstavlja novitet na tržištu. Ova inicijativa može poslužiti kao primjer dobre prakse drugim županijama i gradovima u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama koji nastoje uvesti strukturne promjene unutar svog sustava koji pomaže pri savladavanju izazova na putu do promjena i uspjeha.

Tim projekta Gradonačelnik.hr i Župan.hr također čestita dobitnicima na nagradi za projekt kojim grad Novska, a i cijela Sisačko-moslavačka županija, postaju prvi hrvatski Centar gaming industrije. Čast nam je što ovu sjajnu priču pratimo od samog početka!

(gradonačelnik.hr/raza.hr)