Pao sinjski proračun, upitno povlačenje 70 milijuna kuna iz EU fondova

U Sinj će nakon Nove godine doći Vladin povjerenik koji će do izbora održavati hladni pogon Grada, no neće moći pokretati nove projekte. Dvoje SDP-ovih vijećnika unatoč odluci stranke je glasalo za proračun upravo kako bi se mogla nastaviti realizacija projekta 'Sinj u sridu', no njihov sinjski šef Ante Milanović kao i MOST-ov Miro Bulj tvrde da rušenje proračuna i postavljanje Vladinog povjerenika u Grad neće dovedsti projekt u pitanje

Kao što je bilo i najavljeno, sinjsko Gradsko vijeće na svojoj sjednici u utorak navečer odbilo je podržati proračun kojeg je predložila gradonačelnica Kristina Križanac, u iznosu od 90,3 milijuna kuna. Proračun je doslovno podijelio vijećnike, pa ih je deset bilo protiv, a deset za, s tim da je proračun unatoč stranačkom naputku podržalo i dvoje SDP-ovih vijećnika - Nataša Delonga Poparić i Stipe Jadrijević Cvrlje. No, presudio je glas njihovog stranačkog kolege Jerka Trboglava Breke, koji je glasao protiv, pa je Sinj ostao bez proračuna za iduću godinu. S obzirom da gradonačelnica ne planira predlagati privremeno financiranje, očekuje se da će nakon Nove godine Grad preuzeti Vladin povjerenik.

Otkako se promijenilo sinjsko vodstvo SDP-a, a novi šef Ante Milanović odlučio da neće podržati proračun, gradonačelnica Kristina Križanac upozorava kako bi to moglo dovesti u pitanje realizaciju projekta 'Sinj u sridu', za kojeg je osigurano više od 70 milijuna kuna iz EU fondova. U pitanje će, upozoravaju vladajući, doći i drugi projekti, poput pročiščivaća otpadnih voda, gradnje kanalizacijskog sustava Brnaze i Glavice, sanacija deponija Mojanka, gradnja dječjeg vrtića u Turjacima, dovršetak sportske dvorane. A upravo je sportska dvorana i sedam milijuna kuna troškova koji su predviđeni za njenu gradnju, razlog zbog kojeg je Milanović odlučio srušiti proračun. Proziva naime gradonačelnicu za neopravdan rast troškova, kao i za to jer je Sinj jedini grad koji sam financira gradnju dvorane, za razliku od ostalih koji za to uglavnom koriste EU fondove. Milanović je, piše Večernji list, razmišljao o pokretanju disciplinskog postupka protiv dvoje vijećnika koji su podržali proračun, ali je odustao jer je Nataša Poparić ujedno i članica Glavnog odbora stranke, pa samo to tijelo može pokrenuti njeno isključenje.

Ni Milanović, ni MOST-ov Miro Bulj, ne vjeruju i ne prihvaćaju upozorenja gradonačelnice da će rušenje proračuna ugroziti realizaciju projekta 'Sinj u sridu', smatrajući to pritiskom na javnost i vijećnike da ne glasaju protiv proračuna. 'Pozivam vladajuće da ne politiziraju taj projekt, jer ga upravo tako mogu dovesti u pitanje. Ne budu li zloupotrebljavali svoje pozicije i ako puste gradske službe da do izbora nove gradske vlasti u svibnju rade na pripremi projektne dokumentacije, sve će se stići realizirati do kraja godine', tvrdi Miro Bulj. S druge strane, SDP-ovka Nataša Poparić podržala je proračun upravo zbog ovog projekta, tvrdeći da će on sad morat čekati lokalne izbore i uspostavu nove vlasti, što može potrajati do kolovoza.

Podsjetimo, u nedavnom razgovoru za gradonačelnik.hr Kristina Križanac upozorila je da je rok za realizaciju projekta srpanj 2018. godine. 'Ukoliko se ne donese proračun, slijede nam lokalni izbori, a Gradsko vijeće će se konstituirati negdje uljeto 2017. U raspičsivanje javnih nabava možemo krenuti tek u trenutku predviđeniih prihodovnih i rashodovnih stavki u Proračunu, a do izbora izvođača i uvođenja u posao predviđamo vrijeme do prosinca 2017.godine. Rok za realizaciju projekta predviđen je u trajanju od 26 mjesci, a nama ostaje 7-8 mjeseci za realizaciju. Priliku za potpisivanje aneksa ugovora o produženju roka realizacije pružaju opravdani razlozi, kao npr. elementarne nepogode, poplave i potresi. Je li nedonošenje proračuna opravdan razlog?', pitala se tada gradonačelnica, nadajući se još da će gradski vijećnici zbog interesa građana podržati proračun. (gradonačelnik.hr)