Pametni gradovi: Najuspješniji poduzetnici iz Pule i Poreča, najproduktivniji u Vrgorcu, najviše plaće u Poreču

U svojoj najnovijoj analizi Fina je usporedila rezultate poslovanja poduzetnika u pet pametnih gradova u Hrvatskoj – Bjelovaru, Poreču, Puli, Rijeci i Vrgorcu na području kojih je u 2017. poslovalo 9540 poduzetnika koji su imali 61.924 zaposlena, što je prosječno 6,5 zaposlena po poduzetniku.

Najveći broj poduzetnika od ovih pet gradova ima Rijeka – njih 4.568, i oni su imali najveći broj zaposlenih – 29.989, dok je najmanjij broj poduzetnika u Vrgorcu (80). Nadalje, najveći rast prihoda bilježe poduzetnici iz Pule – 25,2 posto, Poreča – 15,7 posto i Rijeke – 9,2 posto, a najmanji, tek 0,5 posto, poduzetnici iz Vrgorca. U četiri od pet pametnih gradova poduzetnici su iskazali pozitivan konsolidirani financijski rezultat, a najveći je ostvaren u Rijeci (817 milijuna kuna). Odmah nakon Rijeke je Poreč čiji su poduzetnici ostvarili pozitivan konsolidirani financijski rezultat od 441 milijuna kuna

Najviša prosječna mjesečna neto plaća u 2017. godini obračunata je zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Poreču i iznosila je 5.864 kuna, što je 9,2 % više od iznosa prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini RH (5.372 kune) i 11,2 % više od iznosa prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini 5 pametnih gradova (5.273 kune). 

Prema produktivnosti (prihodu po zaposlenom), prvi su poduzetnici sa sjedištem u Vrgorcu s 819 tisuće kuna, a slijede ih poduzetnici Rijeke sa 667 tisuća kuna, Pule sa 628 tisuća kuna, Poreča sa 609 tisuća kuna, dok je kod poduzetnika Bjelovara produktivnost bila najmanja i iznosila je 530 tisuća kuna po zaposlenom. Za usporedbu, produktivnost rada mjerena prihodom po zaposlenom u 2017. godini na razini Republike Hrvatske je iznosila 768 tisuća kuna. Najveću produktivnost rada, mjerenu prihodom po zaposlenom, ostvarili su poduzetnici sa sjedištem u Vrgorcu (819 tisuća kuna). Poduzetnici Poreča iskazali su najveću produktivnost rada mjerenu dobitkom razdoblja po zaposlenom (53 tisuće kuna), dok su poduzetnici Bjelovara imali najbolju financijsku stabilnost, mjerenu koeficijentom financijske stabilnosti (0,98 %).

Prema pokazateljima uspješnosti poslovanja, poduzetnici Poreča iskazali su više vrijednosti u odnosu na poduzetnike drugih pametnih gradova i to prema pokazatelju ekonomičnosti ukupnog poslovanja 110,50 %, rentabilnosti prometa (neto) 8,72 % i rentabilnosti ukupne imovine (neto) 3,80 %. Prema pokazatelju rentabilnosti vlastitog kapitala najviše su vrijednosti iskazali poduzetnici Rijeke (9,75 %), a najmanje poduzetnici Pule (-57,34 %).

Ukupno ostvarena novostvorena vrijednost poduzetnika u svih pet pametnih gradova u 2017. godini iznosi 10,1 milijardu kuna što je udio od 5,8 % u odnosu na ostvarenu novostvorenu vrijednost svih poduzetnika u RH (173,9 milijardi kuna), stoji u izvješću Fine.

Cijeli tekst Fine možete pročitati ovdje:Usporedba financijskih rezultata poduzetnika sa sjedištem u pet pametnih gradova (https://www.fina.hr/-/usporedba-rezultata-poduzetnika-sa-sjedistem-u-jednom-od-pet-pametnih-gradova-bjelovaru-porecu-puli-rijeci-i-vrgorcu ) (gradonačelnik.hr)