“City Upgrade” 2018: Najveći problem digitalizacije je nepovezanost državne i lokalne razinU

Udruga gradova u suradnji s Gradom Karlovcem organizirala je 13. lipnja tehnološku konferenciju za lokalnu samoupravu pod nazivom City Upgrade. Uvodno predavanje održao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, koji je između ostalog rekao da je cilj državne uprave da se unaprijedi sustav u digitalnom smislu, za što je novac osiguran iz strukturnih fondova.

Jedna od temeljnih zadaća države koju je potpisala u Talinskoj deklaraciji prošle godine je povezivanje i interoperabilnost na svim razinama države, ali i na razini europske unije. Cilj nam je postići da trenutno nezadovoljavajuće stanje stavimo u funkciju na način da jedan podatak koji se unese na bilo kojoj razini bilo to lokalna ili regionalna ili razina središnje države bude dostupan svima. Imamo sredstva osigurana u europskim fondovima, dakle planirano je da se 2023. godine ta sredstva namijene za tu svrhu, naglasio je Gršić.

No, digitalizacija javne uprave neće donijeti željene rezultate ako se njome ne znaju služiti oni kojima je namijenjena, a to su građani, dodao je Gršić.

Republika Hrvatska ima 45 posto građana koji nemaju osnovne digitalne vještine. Dakle bez razvoja edukacije građana u digitalnom smislu i razvojem digitalnih vještina nećemo imati radno sposobne građane koji mogu raditi u digitalnim procesima u industriji, ali nećemo imati građane koji mogu koristiti usluge javne digitalne uprave, dodao je Bernard Gršić.

Na pitanje odlaze li do zacrtanog roka u povijest i biljezi, odgovorio je da se nada da će se to dogoditi već iduće godine, odnosno da će se pristojbe moći plaćati digitalnim putem.

Na okruglom stolu na temu digitalna transformacija javne uprave, koji je održan u sklopu današnjeg skupa, sudjelovali su uz Gršića, Barbara Kolarek, pomoćnica ravnatelja Carneta, Željko Jurić, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke te gradonačelnik Karlovca Damir Mandić. Mandić je izdvojio gradski projekt SMART CITY.

Grad Karlovac je u postupku izrade strategije „pametnog grada“ – SMART CITY-a i cilj nam je da kad donesemo tu strategiju na Gradskom vijeću da to bude dokument koji će garantirati digitalni razvoj, odnosno trajnost digitalne transformacije, neovisno o tome tko je na vlasti. Digitalna transformacija je preduvjet bilo kojeg razvoja i smatramo taj dokument dosta važnim, rekao je Mandić.

Uz taj projekt veže se i projekt širokopojasnog interneta, dodao je Damir Mandić.

Pripremili smo i dokumentaciju za natječaj za širokopojasni Internet u onim područjima grada gdje privatni operateri nisu zainteresirani. Cilj nam je preko tog širokopojasnog interneta doći do što više naših poduzetnika, poljoprivrednika, OPG-ova da njima na neki način olakšamo. Karlovac u ovom trenutku ima dosta kvalitetnih rješenja. U sklopu naše Digitalke je taj naš legendarni geoiformacijski sustav –GIS, gdje je Karlovac postao mjesto gdje se iz svih gradova dolaze upoznavati s njim, naglasio je između ostalog Mandić.

Jedno od predavanja bilo je posvećeno digitalizaciji poslovnih procesa u karlovačkog gradskoj upravi, a održao ga je Zoran Cetinjanin, koji je kazao da je u procesu digitalizacije Grad Karlovac u vrhu u Hrvatskoj.

Karlovac je posljednjih par godina prepoznat kao grad koji je s informatizacijom spada u vrh. Konkretne su stvari poduzete po pitanju informatizacije poslova u samom Gradu. Cijeli pristup je takav da prvo riješimo neke stvari unutra. Ne radi se o marketinškim potezima da prvo nešto otvorite i pokažete građanima, onda imate veliki input informacija od njih, a ne možete ih obraditi. Upravo zbog toga proteklih par godina uloženo je jako puno u taj dio koji je Gradsku upravu podigao na jedan visok nivo. Sad u slijedećih godinu dana idemo prema otvaranju prema građanima i ka ubrzavanju komunikacije, pojasnio je Cetinjanin.

To prije svega znači da se svaki upit građana koji u pisanom obliku stigne u pisarnicu pretvara i digitalni i takav se upućuje na rješavanje, što je značajno povećalo efikasnost tvrdi Cetinjanin, osobito kod računa.

Obrada svih računa se radi potpuno automatizirano. Efikasnost je prije svega u broju ljudi koji rade, jer sam proces digitalizacije računa je povećala produktivnost za nekih 70 do 80 posto, prije svega time jer se štedi vrijeme. Drugi efekt koji se odnosi na produktivnost je u tome što sve što je u digitalnom obliku nije izgubljeno. U papirnatim medijima gubi se trag, tako da je efekt 100 u digitalnom obliku, za razliku od papirnatih oblika gdje je na nivou 70 do 80 posto, istaknuo je Cetinjanin.

U nastavku dana predstavljen je sustav eUsluga za građane Grada Rijeke, GIS sustav Grada Karlovca te sustav praćenja kvalitete zraka na otvorenom i u zatvorenim prostorima.

Posljednju panel raspravu otvorila su predavanja Altima Verso grupe i Ericsson Nikola Tesla o budućnosti komunikacija te demonstracija upravljanja robotom u IoT/5G okruženju.

Natječaj za EU sredstva kojima će se sufinancirati projekti razvoja širokopojasnog interesa priprema se pažljivo zbog mogućeg utjecaja na tržišne aktivnosti, a objava se očekuje do kraja srpnja, najavio je Krešimir Jendričko iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. (Udruga gradova)