U suradnji s HBOR-om

Belišće: U pet godina u infrastrukturu uložili 127 milijuna kuna

Projekti su velikim dijelom financirani iz EU fondova, bilo izravno, bilo posredno preko ministarstava i drugih institucija, a Grad je vlastita sredstva s kojima je morao sudjelovati u tim projektima namicao velikim dijelom kreditima HBOR-a koji jedinicama lokalne samouprave nudi najpovoljnije kamatne stope te brzu i efikasnu uslugu

Grad Belišće je od 2013. do 2018., dakle od ulaska Hrvatske u EU na području grada i u osam prigradskih naselja realizirao 106 različitih infrastrukturnih projekata, dok ih je još osam trenutno u fazi završetka realizacije, što čini ukupno 114 realiziranih projekata vrijednih više od 127 milijuna kuna. Projekti su velikim dijelom financirani iz EU fondova, bilo izravno, bilo posredno preko ministarstava i drugih institucija, a Grad je vlastita sredstva s kojima je moralo sudjelovati u tim projektima namicao velikim dijelom kreditima HBOR-a. Uskoro kreće još jedan, najveći projekt do sada – projekt izgradnje novog vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava, pa nas je sve to ponukalo da porazgovaramo s gradonačelnikom Belišća, Dinkom Burićem.

U brojnim dosadašnjim projektima Belišće je ulagalo u biciklističke staze, ceste, obnovu Doma umirovljenika i rekonstrukcije Doma kulture, a još 2016. napravljen je projekt modernizacije javne rasvjete, ukupne vrijednosti gotovo četiri milijuna kuna.

„Njime je gradu Belišću zajamčena ušteda potrošnje električne energije na javnoj rasvjeti od 81%, a iskustva u protekle 2 godine govore da je ta ušteda i nešto veća. Uz to smo ove godine upravo završili i projekt izgradnje i postavljanja nove, također energetski učinkovite tzv. "led" rasvjete u još dvije ulice u gradu Belišću u kojima do tada nije postojala javna rasvjeta na stupovima, ukupne vrijednosti 411 tisuća kuna“, kazao nam je gradonačelnik Burić.

Uskoro kreće u 84 milijuna „težak“ projekt izgradnje novog vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava na području grada. Taj iznimno važan infrastrukturni projekt za Belišće vrijedan je 84,388 milijuna kuna, od čega su sredstva iz vanjskih izvora više od 81 milijun kuna, odnosno 96 posto. Izravno iz EU će se financirati 58 milijuna, dok će 22,7 milijuna osigurati Hrvatske vode i resorno ministarstvo, a sam Grad Belišće 3,375 milijuna kuna.

25 milijuna kuna iz fondova EU

Od 127 milijuna kuna kolika je vrijednost tih 114 projekata, iz tzv. vanjskih izvora financirano je malo više od 60 posto, dakle gotovo 77 milijuna, dok su sredstva Grada Belišća više od 50 milijuna kuna (39,52%), kazao nam je gradonačelnik Burić. 51 projekt je bio sufinanciran, devet izravno iz fondova EU u vrijednosti od 31 milijun kuna, od čega je 25 milijuna dobiveno izravno od fondova, a 5,9 milijuna su bila sredstva Grada Belišća. 42 projekta financirana su putem resornih ministarstava, državnih institucija i fondova u vrijednosti 74 milijuna, od čega su vanjska sredstva bila 51 milijun, a grad je financirao 22,3 milijuna.

Još 63 projekta financirao je sam grad Belišće, većinom se zadužujući za gotovo 22 milijuna kuna, a to je način na koji su namicali i sredstva za sufinanciranje projekata koji su financirani iz vanjskih izvora, od strane fondova EU i posredno preko ministarstava.

Važnost brzine banaka

Vlastita sredstva u navedenim sufinanciranim projektima realizirali smo većinom putem kredita. U tom pogledu vrlo značajnu ulogu za nas je imao HBOR, putem čijih kredita smo osiguravali sufinanciranje čak 10 projekata, od kojih je devet već završeno. Ono što je važno istaknuti kada su u pitanju krediti HBOR- a jesu povoljne kamatne stope te brza i sigurna realizacija odobrenih kreditnih sredstava", ističe Burić i napominje kako se ni jedna jedinica lokalne samouprave ne može kreditno zadužiti niti za jednu kunu bez prethodne suglasnosti Ministarstva financija i/ili Vlade RH koji kontroliraju zakonom dozvoljenu razinu zaduženosti svake općine ili grada u RH, a koja ne može biti veća od 20 % ukupnih vlastitih izvornih prihoda.

Procedura dobivanja suglasnosti od Ministarstva financija i Vlade RH obično traje oko mjesec dana ili nešto više, a Burić je izrazito zadovoljan kooperativnošću djelatnika Ministarstva financija koji rade na tim predmetima. „Ovo sam naglasio želeći istaknuti važnost brzine postupanja banaka, u ovom slučaju HBOR-a, nakon dobivanja suglasnosti Ministarstva financija i Vlade RH za svaku općinu i grad. U našem slučaju, dakle kada je u pitanju Grad Belišće, mogu za HBOR reći samo riječi pohvale. Djelatnici HBOR-a doslovno su uvijek dostupni, u komunikaciji ljubazni, stručni i profesionalni, uvijek spremni na davanje korisnih savjeta o najboljim modelima rješavanja eventualnih nedoumica ili problema, a HBOR kao institucija, uz uvijek povoljne kamatne stope, iznimno brza i precizna u izvršavanju ugovornih obveza“, dodaje. (gradonačelnik.hr)

*Sadržaj je nastao u suradnji sa HBOR-om, uz poštivanje svih profesionalnih standarda